Praktisch iedere moderne smartphone ondersteunt 4G. Maar welke providers bieden deze snelle vorm van mobiel internet aan? OnlySim geeft antwoord.

4G in Nederland

Nederland telt vier netwerkbeheerders (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2) die allemaal nagenoeg landelijke 4G-dekking leveren. Ook voor andere providers, die gebruikmaken van de netwerken van de ‘grote vier’, geldt dat ze 4G aanbieden. In sommige gevallen moet je daar voor bijbetalen. Dat is vooral voor veeleisende gebruikers aan te raden, want 4G is aanzienlijk sneller en stabieler dan 3G. Eerstgenoemde zorgt voor hogere downloadsnelheden en beter bereik, ook als je onderweg van mobiel internet gebruikmaakt.

Bovenstaande afbeelding toont hoe het zit met de 4G-dekking van de vier netwerkbeheerders in Nederland. Onlangs werd het mobiele netwerk van T-Mobile uitgeroepen tot de beste van Nederland. Niet zozeer omdat het de hoogste downloadsnelheden biedt, maar vanwege het stabiele bereik.

KPN 4G

KPN begon als eerste Nederlandse provider met de uitrol van 4G en biedt inmiddels landelijke dekking. 98 procent van Nederland heeft dekking via het KPN-netwerk, met maximale downloadsnelheden van 225 Mbit/s. Sinds eind 2016 kunnen klanten van de provider gebruikmaken van 4G bellen, ook wel Voice over LTE genoemd (VoLTE). Hiermee heb je een snellere en een stabielere verbinding tijdens het bellen. Voorheen kon je alleen telefoneren via het langzamere 2G en 3G.

Een KPN sim only abonnement is duurder dan de concurrentie, maar daar krijg je kwaliteit en goede klantenservice voor terug. Andere, vaak goedkopere providers die 4G via het netwerk van KPN aanbieden zijn:

Vodafone 4G

Ook Vodafone heeft inmiddels een vrijwel landelijk dekkend 4G-netwerk. Het beslaat zo’n 92 procent van Nederland en de provider werkt hard om het netwerk verder uit te breiden en te verbeteren. Net als KPN kun je bij Vodafone gebruikmaken van 4G+ met maximale downloadsnelheden van 225 Mbit/s. Hierdoor gaat het downloaden van grote bestanden en het streamen van hd-video supersnel.

Zelf de downloadsnelheden van Vodafone uitproberen? Check de voordeligste Vodafone sim only aanbiedingen. Onderstaande provider maakt ook gebruik van het Vodafone-netwerk.

T-Mobile 4G

Was Vodafone in 2015 nog het beste jongetje van de klas, in 2016 was dat T-Mobile. De provider biedt gemiddeld de hoogste 4G-snelheden en circa 96 procent van alle Nederlanders woont in het dekkingsgebied van T-Mobile. Klanten kunnen gebruikmaken van maximale downloadsnelheden van 120 Mbit/s. Iets lager dus dan de concurrentie, al zijn dit soort snelheden in de praktijk onhaalbaar. Omdat T-Mobile meer 4G-masten is het bereik van de provider over het algemeen beter.

Wil je het huidige aanbod van de provider zien, bekijk dan ons T-Mobile sim only overzicht. Ook onderstaande providers maken gebruik van het netwerk van T-Mobile:

  • Simpel  (lagere 4G-snelheid)
  • Ben (lagere 4G-snelheid)

Tele2 4G

Tot slot is er nieuwkomer Tele2. De provider is sinds 1997 actief in Nederland, maar was relatief laat met de uitrol van 4G. Het netwerk werd in november 2015 landelijk uitgerold en is sinds begin 2016 min of meer landelijk dekkend. Buitenshuis kun je gebruikmaken van 4G-snelheden tot 225 Mbit/s (theoretisch). Tele2 werkt momenteel vooral hard aan het bereik binnenshuis, zodat klanten overal stabiel en snel kunnen internetten.

Het Tele2 4G-netwerk wordt niet door andere providers gebruikt. Check de beste Tele2 sim only aanbiedingen en kom meer te weten over de provider.