Vanaf 1 mei gelden nieuwe regels voor het afsluiten van een abonnement met ‘gratis’ smartphone. Wat houden die in en waar moet je op letten? OnlySim legt het uit.

Nieuwe regels omtrent telefoonkrediet

Veel mensen die toe zijn aan een iPhone of Galaxy S-telefoon kiezen ervoor om die op afbetaling te kopen in combinatie met een abonnement. Je telt dan niet in één keer 700 of 800 euro voor je smartphone, maar betaalt een hoger maandbedrag voor je abonnement, waar de kosten van het toestel zijn inbegrepen. Gedurende de looptijd van je abonnement betaal je op die manier je gloednieuwe smartphone af.

Sinds 1 mei wordt elk abonnement met een ‘gratis’ toestel geregistreerd als lening bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De nieuwe regels omtrent telefoonkrediet gelden alleen voor nieuwe abonnementen op afbetaling en niet voor lopende contracten. Het idee is dat op deze manier wordt voorkomen dat (vooral jongeren) zich in de schulden steken door te dure leningen op zich te nemen.

BKR-registratie

Dat een lening voor een telefoon bij het BKR wordt geregistreerd, hoeft niet per se nadelig te zijn. Als je netjes je betalingsverplichtingen nakomt, blijft de registratie positief en kun je probleemloos andere leningen aangaan. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een BKR-registratie echter wel nadelig zijn en ervoor zorgen dat je tussen de 3000 en 6000 euro minder kan lenen voor je droomhuis, afhankelijk van de hoogte van het telefoonkrediet. Denk dus goed na voordat je een nieuw abonnement met een dure smartphone bestelt.

Om een BKR-registratie te vermijden, heb je een aantal opties. Zo kun je gaan voor smartphones met een waarde van minder dan 250 euro; die vallen immers niet onder de BKR-registratie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je toestel deels of geheel af te betalen, zodat het bedrag onder de 250 euro blijft.

Ook bij sim only’s hoef je niet bang te zijn voor een BKR-registratie, omdat er immers geen toestel bij het abonnement zit inbegrepen. Sowieso is het voordeliger om voor sim only te gaan als je huidige smartphone het nog prima doet; dat kan je maandelijks tussen de 20 en 30 euro schelen. Check de beste sim only aanbiedingen om te zien hoeveel je kunt besparen op je telefoonkosten.

Inkomenstoets

Als je voor een sim only gaat, omzeil je ook de kredietcheck die providers verplicht moeten doen om te bepalen of mensen een abonnement met smartphone op afbetaling wel kunnen betalen. Zo moet je vooraf aangeven wat je netto maandinkomen is, je maandelijkse woonlasten en wat de samenstelling van je gezin is.

Meer weten? Check dan deze infographic die inzichtelijk maakt waar je in jouw situatie op moet letten.