Vodafone en Ziggo hebben besloten een joint venture te starten  die onder meer vast en mobiel internet gaat aanbieden aan klanten in Nederland.

Joint venture Vodafone Ziggo

Door de krachtenbundeling moet de nieuwe aanbieder beter de concurrentie aankunnen met bedrijven als KPN, Tele2 en T-Mobile. Verdere details ontbreken echter nog. Vodafone en Ziggo bezitten ieder de helft van de nieuwe provider. Daarvoor heeft Vodafone wel 1 miljard euro moeten inleggen, omdat de waarde van het bedrijf onder die van Ziggo ligt.

Er zijn meerdere redenen te bedenken voor de oprichting van de de joint venture. Als eerste op het gebied van kostenbesparing. Doordat beide partijen gebruikmaken van elkaars infrastructuur bespaart dit op jaarbasis 280 miljoen euro.

Ziggo en Vodafone vullen elkaars portfolio ook goed aan. Zo heeft Vodafone 5 miljoen mobiele klanten en Ziggo 180.000, terwijl Vodafone ‘slechts’ 100.000 klanten op het gebied van internet en tv heeft en Ziggo 3 miljoen. Kanttekening is wel dat de 180.000 mobiele klanten van Ziggo eigenlijk gebruikmaken van het netwerk van Vodafone.

Goedkeuring

De samenwerking moet nog officieel goedgekeurd worden door de Europese Commissie. De verwachting is dat eind dit jaar groen licht wordt gegeven voor de samenwerking. In het begin zullen Ziggo en Vodafone gebruik blijven maken van hun eigen namen.

Net als bij de fusie tussen Ziggo en UPC zal ook het samengaan van Ziggo en Vodafone waarschijnlijk banen kosten. Hoeveel er daadwerkelijk verdwijnen, moet de tijd uitwijzen. Ook is onduidelijk of de kostenbesparing als gevolg van de joint venture gaat leiden tot lagere tarieven voor klanten.

Een gemiddelde klant van Ziggo is maandelijks bijna 45 euro kwijt voor zijn abonnement. Geld besparen? Check dan de beste Ziggo Mobiel sim only of Vodafone sim only aanbiedingen.