Steeds meer mensen maken de keuze voor een sim only met los toestel. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

Sim only populariteit neemt toe

Mensen laten steeds vaker de keuze op een sim only met los toestel vallen. In het eerste kwartaal van dit jaar koos 34 procent voor de aanschaf van een los toestel. Dit percentage is in het derde kwartaal gestegen naar 44 procent.

Daarnaast blijkt uit de cijfers van Telecompaper dat minder mensen het hele toestelbedrag lenen bij de provider. In het eerste kwartaal maakte een kwart van de consument nog deze keuze. Het afgelopen kwartaal (derde kwartaal van 2017) daalde dit percentage naar 14 procent.

BKR-registratie

Deze verschuivingen in de abonnementsvorm zijn het gevolg van de nieuwe regelgeving van de Wet op financieel toezicht. Providers moeten sinds 1 mei 2017 namelijk transparant en duidelijk communiceren over de prijzen voor je abonnement en je mobiele telefoon.

Voor alle smartphones die in maandelijkse termijnen worden afgelost met een totale lening van 250 euro of meer wordt een registratie uitgevoerd. Vanaf 250 euro wordt een telefoonabonnement namelijk als lening beschouwd, waardoor wettelijk een check verplicht is. Dit wordt gedaan door het Bureau Krediet Registratie (BKR).

sim only populariteit

Deze registratie heeft ook gevolgen voor leningen die je in de toekomst wilt afsluiten. Het maximale hypotheekbedrag kan door een lening voor je mobiele telefoon omlaag gaan. Zo daalt je maximale hypotheekwaarde met 10.000 euro als je voor je smartphone een lening van 850 euro (35,40 euro per maand voor 24 maanden lang) hebt.

De drempel voor het afsluiten van een telefoonabonnement door de BKR-registratie is dus logischerwijs hoger geworden. De consument denkt meer na over een abonnement voor een telefoon en kiest dus steeds vaker voor een eenmalige aanschaf. Meer informatie over de BKR-registratie en waar je op moet letten, lees je hieronder.

→ Lees ook: BKR-registratie bij nieuw telefoonabonnement