Afgelopen week vond het Mobile World Congress plaats, één van de grootste telecombeurzen ter wereld. OnlySim zet hieronder voor je op een rijtje welke smartphones de moeite waard zijn.

MWC 2018 overzicht: deze smartphones kwamen uit

Ieder jaar is het Mobile World Congress hét evenement om te volgen als je geïnteresseerd bent in welke smartphones er gaan verschijnen. In dit artikel zet OnlySim de meest interessante toestellen voor je op een rijtje. Al deze smartphones zijn binnenkort te koop in Nederland, zowel met abonnement als los (bijvoorbeeld in combinatie met een aantrekkelijke sim only).

Samsung

Samsung stal de show op het evenement met de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus. De nieuwe vlaggenschepen bouwen voort op het succes van de Galaxy S8, met vooral een fors verbeterde camera. De Galaxy S9 Plus is daarnaast het eerste Samsung-toestel dat uitgerust is met een dubbele camera, waarmee je een tof scherptediepte-effect creëert.

De Galaxy S9 en S9 Plus zijn voorzien van een krachtige octacore-processor van Samsung zelf, stof- en waterdicht en draaien op Android 8.0 (Oreo). Verder heeft de vernieuwde camera een dynamisch diafragma, dat zich aanpast aan de lichtomstandigheden. Zo kun je ook in omstandigheden met weinig licht goede foto’s maken. Check onze eerste (video)indruk van het nieuwe vlaggenschip van Samsung:

Wil je de Galaxy S9 los kopen, wees je dan bewust van de hoge aanschafprijs. Die valt kort na de aankondiging nog behoorlijk hoog uit. Een aantrekkelijk alternatief is de Galaxy S8, die flink in prijs gedaald is nu zijn opvolger aangekondigd is.

Nokia

Ook Nokia maakte indruk tijdens de beurs. Het bedrijf kondigde maar liefst vier nieuwe smartphones aan, waaronder de verbeterde Nokia 6 (2018) en de luxe Nokia 8 Sirocco. Dat eerste toestel bouwt voort op de Nokia 6 van vorig jaar, met een stevige hardware-upgrade onder de motorkap. De Nokia 8 Sirocco is vooral aan de buitenkant geüpgraded, met een voorkantvullend scherm en een luxere behuizing.

De Nokia 1 is het nieuwe instapmodel, dat voor minder dan 100 euro over de toonbank gaat. Om het toestel rap te houden, loopt hij op Android Go, een geoptimaliseerde versie van Android 8.0 voor budgetsmartphones met relatief zwakke hardware. Met een adviesprijs van 89 euro is het toestel ideaal in combinatie met een sim only-aanbieding. Je hebt dan een volledig uitgeruste smartphone, met lage maandlasten.

De Nokia 7 Plus is een middenklasser met een dubbele camera achterop en een beeldverhouding van 18 bij 9. Fijn is dat die dubbele camera je tot 2x optisch laat zoomen, terwijl de Snapdragon 660 voor degelijke prestaties zorgt. Daarnaast loopt de Nokia 7 Plus op een stockversie van Android 8.0 (Oreo), net als alle andere smartphones die Nokia dit jaar heeft aangekondigd.

Sony

Sony toonde op MWC zijn twee nieuwe vlaggenschepen: de Xperia XZ2 en de handzame Xperia XZ2 Compact. De twee smartphones zijn de eerste die Sony’s nieuwe ontwerp dragen, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van rondingen en het bekende vierkante design achter wordt gelaten. Bovendien hebben beide toestellen een voorkantvullend display van 18 bij 9, wat ze grotere schermen geeft zonder dat de toestellen zelf zijn gegroeid.

MWC 2018 overzicht

Zowel de Xperia XZ2 als de XZ2 Compact kunnen filmen in superslowmotion, wat betekent dat je in 960fps beelden vastlegt. De resolutie hiervan is verhoogd naar 1080p, wat voor meer detail zorgt. Verder zijn beide toestellen voorzien van de snelste chipset uit Qualcomms assortiment: de Snapdragon 845.

Alcatel

Alcatel staat bekend als portemonneevriendelijk merk, en dat zag je goed terug in de nieuwe line-up van het bedrijf. De nieuwe Alcatel 1-, 3- en 5-serie bieden aardig wat opties in het budgetsegment. Wat opvalt is dat al deze toestellen een voorkantvullend scherm hebben, een feature die tot voor kort vooral op high-end smartphones terug te vinden was. Alcatel belooft verder dat al zijn toestellen up-to-date gehouden gaan worden met Android-updates, al heeft het bedrijf niet de beste reputatie op dat gebied.

Vooral de Alcatel 1-serie is interessant als je weinig wil besteden aan je smartphone. Zowel de Alcatel 1x als 1c hebben een scherm van 18 bij 9, maar kosten minder dan 100 euro. Daarnaast lopen beide toestellen op het lichte Android Go, wat voor vlotte prestaties moet zorgen. Zoals eerder gezegd: deze toestellen zijn behoorlijk interessant als je ze combineert met een goedkope sim-only.

  • Alcatel 5: 229 euro, in april in de winkels
  • Alcatel 3 / 3x / 3v: 149-189 euro, in april in de winkels
  • Alcatel 1x / 1c: 99 euro, in april in de winkels