Het bedrag dat consumenten per GB betalen is bij grotere databundels aanzienlijk lager dan wanneer wordt gekozen voor een kleine bundel tot 1GB. Dat concludeert Telecompaper in zijn nieuwste rapport over mobiele tarieven in West Europa.

Grotere bundels, lagere kosten per GB

Uit de verzamelde data van de marktonderzoeker blijkt dat consumenten in alle West-Europese landen veel meer per GB betalen als ze een kleine bundel (tot 1 GB) kiezen dan wanneer ze een hele grote bundel van meer dan 10GB nemen. Vooral in Frankrijk en Griekenland zijn de verschillen groot. Fransen betalen 122 keer meer per GB bij kleine bundels ten opzichte van de 10GB+ bundels. In Noorwegen zijn de verschillen kleiner: daar wordt circa 15 keer meer betaald per GB in een kleine bundel.

kosten per GB

In Nederland kost 1GB data gemiddeld 18,60 euro, terwijl Belgen 24,40 euro betalen. In Finland en Denemarken zijn de tarieven het laagst met respectievelijk 0,67 en 1,60 euro per GB. Fransen betalen gemiddeld 51 euro en Grieken zijn het slechtst af met 114,60 euro. De hoge prijzen worden veroorzaakt door het feit dat kleinere bundels (met bijvoorbeeld 50 of 100MB) daar relatief duur zijn. Wordt alleen gekeken naar het gemiddelde tarief per GB in de bundels van meer dan 10GB, dan staat Frankrijk zesde op de ranglijst.

Het rapport van Telecompaper is hier te vinden. Zoek je een nieuw abonnement met veel GB’s, check dan ons overzicht met de beste aanbiedingen voor een Sim Only met onbeperkt internet.