Nederlanders hebben tijdens de jaarwisseling wederom flink meer data verbruikt dan een jaar geleden. Ook belden we iets meer, maar sms’en doen we een stuk minder dan voorheen.

Jaarwisseling 2016

Volgens statistieken van T-Mobile, Vodafone en KPN hebben Nederlanders tijdens Oud en Nieuw een stuk meer data verbruikt dan vorig jaar. Daarnaast variëren de gegevens als het op belminuten aankomt, want bij de ene provider is meer gebeld, terwijl de ander juist een terugval zag. Alleen KPN, Vodafone en T-Mobile hebben aangegeven wat het gedrag van hun klanten was.

KPN

Bij KPN lag het dataverkeer van 40 procent hoger dan op een normale dag. Vooral het versturen van filmpjes en foto’s heeft gezorgd voor het hogere netwerkverbruik. Wat opvalt is dat KPN-klanten minder gebeld hebben dan voorgaande jaren. Eerder lag dit gemiddelde rond de 5 miljoen gesprekken, terwijl er dit jaar 4,4 miljoen telefoongesprekken werden gevoerd vlak na twaalf uur. Het aantal verstuurde sms’jes blijft dalen: er werden 3 miljoen berichten verstuurd, terwijl er in 2010 nog 23 miljoen sms’jes over het KPN-netwerk gingen.

Vodafone

Bij Vodafone werd twee keer zo veel data verbruikt als vorig jaar. Tussen 18:00 en 04:00 werd er 58 terabyte aan data verstookt, terwijl er 30 terabyte bij de vorige jaarwisseling verbruikt werd. Volgens de provider wordt deze toename vooral veroorzaakt door bellen via 4G, aangezien dit telt als dataverbruik.

T-Mobile

T-Mobile zag niet alleen een stijging in het dataverbruik, ook het aantal verbruikte belminuten is toegenomen. Tijdens Oud en Nieuw werd 41 procent meer dataverbruik geregistreerd. Daarbij kwam een toename van 20 procent als het op telefoongesprekken aankomt. Qua sms’jes lag het aantal verstuurde berichten gelijk met voorgaande jaren. Wat opvalt is dat het T-Mobile-netwerk in de Randstad het meest belast werd, maar ook steden als Breda, Tilburg en Arnhem kwamen voor in de top 10.

Op zoek naar een nieuw abonnement en wil je je geen zorgen hoeven te maken over zaken als de datalimiet? Check dan de beste aanbiedingen voor een Sim Only met onbeperkt internet.