eSIM is anno 2018 een term die je steeds vaker voorbij hoort komen, maar in Nederland is het vooralsnog niet beschikbaar. Hoe staat eSIM er nu voor en wat kunnen we in de toekomst verwachten?

eSIM in 2018: zo staan we ervoor

De eerste smartphones met eSIM-ondersteuning druppelen langzaam ons land binnen, maar er echt gebruik van maken, kan helaas niet. Nederlandse providers ondersteunen de elektronische simkaart namelijk nog niet. Voorlopig hebben providers ook nog geen concrete plannen hiervoor, maar dat betekent niet dat fabrikanten stil blijven staan.

Op dit moment zijn alleen de Google Pixel 2 en de iPhone XS een optie wanneer je een eSIM-smartphone wil. Naast de gebruikelijke fysieke simkaart, zit er ondersteuning voor de elektronische versie ingebouwd. Hierdoor mogen fabrikanten het ook een dualsim-smartphone noemen. Eind oktober voegt Apple aan dit rijtje nog de iPhone XR toe.

→ Lees ook: Wat is een eSIM en wat kan ik ermee?

Daarnaast wordt een eSIM steeds vaker gebruikt als oplossing om slimme apparaten als smartwatches van een eigen verbinding te voorzien. Zo maakt Huawei gebruik van eSIM in de Huawei Watch 2 (2018). Al langer zijn er eSIM-ondersteunde slimme horloges van Samsung en Apple in andere landen verkrijgbaar. Zeker voor zulke kleine gadgets scheelt het veel ruimte om geen fysieke simkaart te hoeven gebruiken. Dankzij eSIM is een eigen internetverbinding nog steeds mogelijk.

eSIM in de toekomst: dit kunnen we verwachten

Smartphonefabrikanten zitten dus absoluut niet stil als het gaat om eSIM. Maar voorlopig wordt de technologie voornamelijk voor wearables gebruikt, en slechts mondjesmaat toegepast in smartphones. Toch is het een kwestie van tijd voordat de technologie breder gedragen wordt. Omdat het ook in een smartphone ruimte scheelt wanneer het simkaartslot weggelaten kan worden, is het aannemelijk dat eSIM op den duur de norm wordt.

Bovendien is het voor consumenten een stuk handiger met een eSIM te switchen van provider of meerdere abonnementen op één simkaart te hebben. Mogelijk als gevolg daarvan geven Nederlandse providers dus aan dat ze op het moment niet bezig zijn met het ontwikkelen van eSIM.

Juist doordat het met een eSIM zo gemakkelijk is voor consumenten om van provider te switchen, is de technologie momenteel namelijk financieel helemaal niet interessant voor telecombedrijven. T-Mobile geeft als reden dat de markt nog te klein is, wijzend naar het kleine aantal eSIM-toestellen in Nederland.

Wisselwerking

Wanneer er meer toestellen verschijnen met eSIM-ondersteuning, is het voor providers juist interessant om er als eerste te zijn. Zo lang weinig of geen andere concurrenten ondersteuning bieden, gaat overstappen voor klanten ook lastig.

Uiteindelijk is het dus een wisselwerking tussen providers en smartphonefabrikanten, en volgen ze elkaars stappen nauwkeurig. Het duurt niet lang tot Google de Pixel 3 introduceert, die ongetwijfeld ook eSIM ondersteunt. Ook het gebruik van eSIM door onder meer Huawei en Samsung in andere producten wijst erop dat ondersteuning in hun nieuwe smartphones aanstaande is.

Tot die tijd, zullen we het zeker in Nederland nog even moeten doen met simkaarten zoals we die kennen. Ben je nog op zoek naar een sim only-abonnement voor in de tussentijd? Neem dan een kijkje in onze vergelijker welk sim only-abonnement het beste bij jou past.