E-sim is de simkaart van de toekomst en biedt veel voordelen ten opzichte van de fysieke simkaart. In steeds meer landen gaan telecomproviders en smartphonemerken aan de slag met e-sim. Zustersite Android Planet deed een rondvraag en concludeert dat e-sim in Nederland op zich laat wachten.

Dit moet je weten over e-sim

Je huidige smartphone heeft een fysieke simkaart, die nodig is om verbinding te maken met het netwerk van je provider. Zonder simkaart kun je niet bellen, sms’en en internetten. De simkaart is dus een essentieel onderdeel, maar hij is ook kwetsbaar. Een fysieke simkaart kan stukgaan, kwijtraken of misschien vergeet je de sim- en pukcode wel. En als je overstapt naar een andere provider moet je dagen wachten op je nieuwe simkaart.

Onhandig, en daarom is e-sim een fijne vernieuwing. E-sim is een piepkleine chip die ingebouwd is in je smartphone en werkt met alle providers. Neem je je nieuwe e-sim-toestel in gebruik? Dan registreer je je eenmalig, waarna de chip de benodigde (provider)gegevens downloadt en direct gebruikt kan worden. Ook handig is dat e-sim meerdere sims ondersteunt, waardoor je (sim-only)abonnementen van verschillende providers kunt gebruiken. Je hebt dus geen speciale dual-sim-smartphone nodig. Een e-sim kan bovendien niet kwijtraken of gestolen worden, omdat hij gekoppeld is aan jouw toestel.

Lees ook: wat is e-sim en wat heb je eraan? 

e-sim in Nederland: een oude simkaart activeren

E-sim in Nederland: nu nog moeilijk

Een half jaar geleden maakte OnlySim de stand op van e-sim in Nederland. Providers en smartphonemerken deden weinig moeite om e-sim hier te ondersteunen en wezen vooral naar elkaar. Anno 2019 is de situatie weinig anders, zo blijkt uit een rondvraag van zustersite Android Planet. Volgens providers is het aanbod van e-sim-telefoons nog te klein en is de vraag naar dergelijke toestellen gering. Fabrikanten zeggen juist dat ze pas e-simsmartphones gaan aanbieden als de techniek ondersteund wordt door providers. Een kip-ei-verhaal dus.

Verschillende merken: geen commentaar op e-simondersteuning

Huawei en Oppo zeggen dat ze e-sim in de gaten houden, maar de meeste merken willen helemaal geen commentaar geven. OnePlus, Samsung, HTC, Sony: ze weten van niks of willen niets kwijt. LG zegt dat het dit jaar in ieder geval geen e-sim-smartphones uitbrengt. Google verkoopt Pixel-telefoons met e-sim-ondersteuning, maar die zijn niet officieel in Nederland verkrijgbaar. Apple is de enige fabrikant die hier e-simtoestellen verkoopt: de iPhone XS, XS Max en XR. De iPhones zijn dus toekomstbestendig, maar je kunt e-sim niet gebruiken tot telecomproviders de techniek ondersteunen.

Kleine kans op doorbraak van e-sim?

VodafoneZiggo zegt tegenover Android Planet dat het geen commentaar kan geven op eventuele e-sim-ondersteuning. Vreemd, want in buurlanden als Duitsland en Engeland biedt de provider wel e-simondersteuning. KPN en T-Mobile (dat onlangs fuseerde met Tele2) willen helemaal geen reactie geven. Een paar maanden eerder vertelden beide providers dat ze voorlopig geen e-sim gaan ondersteunen.

De kans dat e-sim dit jaar in Nederland gaat doorbreken, is dus erg klein. Zelfs al komen er e-simgeschikte smartphones uit, kun je de feature niet gebruiken tot je provider ermee aan de slag gaat. Wanneer dat gaat gebeuren, is volstrekt onduidelijk.