Vanaf 15 juni (en bij sommige providers al eerder) is het zover: dan worden roamingkosten afgeschaft en kun je binnen de EU internetten, bellen en sms’en zoals je thuis gewend bent. Zonder bijkomende kosten.

Het hoe en waarom van roaming(kosten)

Je hebt het vast al eens meegemaakt: een flink hogere telefoonrekening omdat je in het buitenland – bijvoorbeeld op vakantie – even naar het thuisfront hebt gebeld of ge-appt. Tot nu toe rekenden providers altijd extra kosten voor het gebruik van je mobiele (data)bundel in het buitenland, maar daar komt op 15 juni 2017 verandering in.

Vanaf dat moment kan elke Europeaan in elk EU-land mobiel internet, sms en telefonie gebruiken zoals thuis. Heb je een bundel, dan gaan daar voortaan de gebruikte MB’s, sms’jes en minuten vanaf. Om te voorkomen dat gebruikers in het buitenland een (voordeliger) abonnement afsluiten en altijd roamen, stelt de Europese Commissie wel een maximum aantal dagen voor roaming in. De zogenoemde fair use policy moet misbruik voorkomen. Die bedraagt doorgaans 60 dagen roaming achter elkaar; check daarvoor de voorwaarden van je provider.

Wat is roaming?

Roaming zorgt ervoor dat je telefoon verbindt met het netwerk van een andere aanbieder als het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is. Op die manier blijf je in het buitenland bereikbaar en kun je dus probleemloos bellen en mobiel internetten. Veel providers hebben zelf in het buitenland geen netwerk en maken daarom afspraken met plaatselijke aanbieders om jou als klant toe te laten.

Logischerwijs brengt dat kosten met zich mee per minuut, sms’je of MB dat je in het buitenland verbruikt. Deze zogenoemde roamingkosten worden doorberekend aan de klant. Heb je geen speciale buitenlandbundel afgesloten of een bel- en dataplafond ingesteld, dan kunnen de kosten flink oplopen. Die kosten vervallen vanaf 15 juni.

Zo gaan Nederlandse providers om met roamingkosten

KPN was de eerste provider die – voor de Zorgeloos-bundel althans – een einde maakte aan de roamingkosten. De provider schaft op 1 juni de kosten voor roaming voor alle klanten af. Vodafone laat klanten vanaf 1 juni hun MB’s, minuten en sms’jes tegen Nederlands tarief meenemen.

T-Mobile rekent bij het onlangs geïntroduceerde Unlimited-abonnement sowieso geen roamingkosten en vanaf 13 juni geldt dat ook voor andere abonnementen. Wel is er een datalimiet van 10GB in Europa. Tele2 houdt per 8 juni op met het doorberekenen van roamingkosten aan klanten. Robin Mobile maakte eerder dit jaar al een einde aan de kosten voor roaming.

Voor andere providers geldt dat ze op of voor 15 juni geen extra kosten meer mogen rekenen. Dat betekent dat je eigen (nationale) bundel dus gewoon binnen de EU is te gebruiken. Nu betaal je nog 5 cent per MB extra voor gebruik in het buitenland, maar daar komt dus snel verandering in.