Je hoort steeds vaker over 5G. Dat deze opvolger van 4G sneller internet oplevert moge duidelijk zijn, maar er zijn nog een hoop onduidelijkheden. In dit artikel praten we je helemaal bij. Zo staat 5G ervoor in Nederland.

5G Nederland: een overzicht

Want wat kun je eigenlijk met 5G? Is de straling schadelijk? Heb je er een speciale telefoon voor nodig? Zomaar wat vragen die wij op de redactie van OnlySim regelmatig voor onze kiezen krijgen. In dit artikel zetten we de feiten op een rij en geven we een actueel overzicht van 5G in Nederland.

5G-netwerk in Nederland

Begin 2020 is het zo ver. Dan wil de gemeente Den Haag compleet overstappen op 5G. Men werkt hiervoor samen met T-Mobile. Als alles volgens plan verloopt, gaat de provider eind 2020 heel Nederland van sneller internet voorzien. Volgens een woordvoerder is het netwerk compleet functioneel, en kan het netwerk met “een druk op de knop” geactiveerd worden.

5G Nederland telefoonantenne 1

Voordat het zo ver is moeten de frequenties eerst nog door de Nederlandse overheid geveild worden, wat waarschijnlijk begin eind 2019 of begin 2020 gaat gebeuren. Hierna wil T-Mobile “experimenteren” met de nieuwe internetstandaard. In eerste instantie gaan vooral slimme apparaten met het netwerk verbinden. Ook KPNTele2 en Vodafone zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling van het snellere internet, maar hebben nog geen concrete plannen naar buiten gebracht.

Aangezien T-Mobile in eerste instantie wil experimenteren, duurt het waarschijnlijk nog wel een paar jaar voor het ‘echte’ 5G-netwerk voor smartphones gebruikt kan worden. Gelet op het uitrolproces van 4G, wat ook enkele jaren duurde, moeten we daarom waarschijnlijk nog wel tot 2025 wachten voordat je ook in dorpen en kleine steden sneller kunt internetten.

De mogelijkheden van 5G

Want daar draait 5G uiteindelijk om: snelheid. YouTube-video’s hebben praktisch geen buffertijd meer nodig, internetpagina’s laden direct en ook grote bestanden downloaden gaat veel sneller. Een ander voordeel van 5G is de betrouwbaarheid. Iedereen die weleens heeft geprobeerd een WhatsApp-bericht te versturen op een druk evenement als Koningsdag, weet dat deze boodschap vaak niet direct aankomt. Dit komt omdat het netwerk wordt overbelast.

Met 5G behoren deze problemen tot het verleden, omdat de capaciteit veel groter is. Hierdoor heb je bijvoorbeeld ook minder last van lag, of haperingen, tijdens het online gamen. Deze extra capaciteit is belangrijk, omdat er in de toekomst steeds meer slimme apparaten verbonden worden met het internet. Denk hierbij aan horloges, fietsen en bijvoorbeeld afvalcontainers. 5G is daarom naast consumenten ook sterk op bedrijven gericht.

5G Nederland Internet of THings

Is 5G schadelijk voor de gezondheid?

5G heeft de laatste jaren echter ook een vieze nasmaak gekregen. De nieuwe internetstandaard wordt namelijk steevast in een adem genoemd met allerlei gezondheidsrisico’s. De meest bekende actiegroep is 5G Appeal, bestaande uit meer dan 180 wetenschappers uit 36 landen. Volgens hen is er nog te weinig onderzoek gedaan om vast te kunnen stellen dat 5G geen risico vormt voor de volksgezondheid. Het zou daarom te riskant zijn om gelijk een landelijk netwerk uit te rollen.

Daartegenover staat het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, dat zich bezighoudt met informatie geven over de straling van zendmasten. Zij zeggen dat de straling van nieuwe 5G-antennes onder de huidige blootstellingslimieten moeten blijven en dat er dus niks verandert. “De elektromagnetische velden van 5G-antennes zijn vergelijkbaar met die van 2G-, 3G- en 4G-antennes, omdat 5G in basis dezelfde zendtechnieken gebruikt”, aldus het Kennisplatform.

Experts spreken elkaar dus tegen, maar iedereen geeft wel aan dat er rekening moet worden gehouden met elektrogevoeligen. Dit zijn mensen die gezondheidsklachten krijgen wanneer ze in de buurt komen van antennes. Dit heeft te maken met de elektromagnetische velden van deze masten. Bovendien zegt het Kennisplatform dat elk onderzoek dat mogelijk schadelijke effecten van 5G aantoont, kritisch onderzocht moet worden.

→ Lees verder over 5G en gezondheid op onze zustersite iPhoned

5G Nederland Huawei Mate X

Welke smartphones kunnen overweg met 5G?

Wat heb je aan een 5G-netwerk zonder dat je smartphone ermee overweg kan? Juist: vrij weinig. Fabrikanten zijn daarom druk bezig om ervoor te zorgen dat hun nieuwste telefoons razendsnel kunnen internetten. Afgelopen Mobile World Congress, dé telecombeurs van Europa, kondigden onder meer OnePlus, Huawei en LG hun eerste 5G-smartphones aan.

De toestellen verschijnen voorlopig echter niet in Nederland, maar in landen als de Verenigde Staten en Zuid-Korea, waar het 5G-netwerk op bepaalde plekken al actief is. Pas zodra providers een landelijk dekkend netwerk aanbieden is het daadwerkelijk nuttig om een 5G-smartphone te kopen. Momenteel heeft het dus geen zin om zo’n toestel te importeren.

→ Kijk voor een overzicht van 5G-smartphones op onze zustersite Smartphone.nl

De kosten van 5G

Ook is het nog even wachten op hoe de nieuwe 5G-abonnementen er dan uit gaan zien. De geschatte aanlegkosten van het netwerk zijn namelijk veel hoger als destijds bij 4G het geval was. Het is daarom goed mogelijk dat 5G-abonnementen de eerste jaren ontzettend prijzig zijn, omdat providers hun investeringen willen terugverdienen. Er wordt daarom verwacht dat vlak na de lancering vooral zakelijke klanten het netwerk gaan gebruiken, omdat zij het kunnen betalen.

Heb jij nog vragen over 5G, of hebben we een belangrijk onderwerp gemist? Laat dan hieronder een reactie achter!