Het 4G-gebruik is de afgelopen jaren flink toegenomen en veel smartphones beschikken inmiddels over 4G-ondersteuning. Maar hoe zit het met 4G-dekking in Nederland?

Dit kun je met 4G

Met een 4G-verbinding stream je veel sneller films of muziek naar je smartphone en wordt de download- en browse-ervaring een stuk beter. Doordat 4G betrouwbaarder is dan 3G, daalt de snelheid niet wanneer meerdere mensen op hetzelfde netwerk zitten. Tijdens een festival zonder bereik zitten, is er niet meer bij. Een sim only met 4G wordt ook daarom steeds aantrekkelijker.

In theorie is het mogelijk om met een 4G-verbinding een maximale snelheid van 225 Mbit/s te behalen. Dit is echter een theoretische snelheid die in de praktijk nauwelijks haalbaar is. Je afstand tot de telefoonmast, in wat voor gebouw je bent, je provider en het toestel dat je gebruikt: allemaal factoren die van invloed zijn op je internetsnelheid. Toch is het verschil met 3G groot en in sommige gevallen is 4G zelfs sneller dan je wifi-verbinding thuis.

4G-dekking in Nederland

In Nederland is de 4G-dekking door de jaren heen flink verbeterd. Momenteel zijn er vier 4G-netwerken in ons land beschikbaar: die van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. KPN loopt voorop als het gaat om 4G-dekking en biedt op vrijwel alle plekken in het land een snelle en stabiele verbinding. De 4G-netwerken van Vodafone en T-Mobile dekken bijna alle gebieden, met uitzondering van een aantal plekken in het noorden en oosten van het land. Recentelijk werd het mobiele netwerk van T-Mobile uitgeroepen tot de beste van Nederland.

 

Het 4G-netwerk van Tele2 is relatief nieuw en nog niet in alle uithoeken van Nederland beschikbaar. In de grote steden en bekende gebieden kun je de 4G-verbinding al wel prima gebruiken. Voordeel is wel dat een 4G-abonnement bij Tele2 goedkoper is dan bij andere concurrenten. Kleinere providers als Telfort en Youfone gebruiken beide het 4G-netwerk van KPN. Klanten van deze provider hebben dus ook de beschikking over een landelijk dekkend 4G-netwerk. Meer weten over de actuele 4G-dekking in Nederland? Kijk dan hier.

Overigens betaal je bij virtuele providers als consument doorgaans een meerprijs voor toegang tot 4G. Heb je zo’n snelle internetverbinding niet nodig of maar je überhaupt geen gebruik van mobiel internet, dan hoef je daarvoor niet extra te betalen.