Het 4G-gebruik is de afgelopen jaren flink toegenomen en vrijwel alle smartphones beschikken over 4G-ondersteuning. Maar hoe zit het met 4G-dekking in Nederland?

Dit kun je met 4G

Met een 4G-verbinding stream je veel sneller films of muziek naar je smartphone en wordt de download- en browse-ervaring een stuk beter. Doordat 4G betrouwbaarder is dan 3G, daalt de snelheid niet wanneer meerdere mensen op hetzelfde netwerk zitten. Tijdens een festival zonder bereik zitten, is er niet meer bij.

Inmiddels wordt er zelfs al over 5G-internet gepraat, hoewel het nog wel even zal duren voordat dit beschikbaar is in Nederland. Omdat we met elkaar steeds meer en vaker verbonden zijn via het internet, wordt een sim only met 4G steeds aantrekkelijker.

In theorie is het mogelijk om met een 4G-verbinding een maximale snelheid van 225 Mbit/s te behalen. Dit is echter een theoretische snelheid die in de praktijk nauwelijks haalbaar is. Je afstand tot de telefoonmast, in wat voor gebouw je bent, je provider en het toestel dat je gebruikt: allemaal factoren die van invloed zijn op je internetsnelheid. Toch is het verschil met 3G groot en in sommige gevallen is 4G zelfs sneller dan je wifi-verbinding thuis.

4G-dekking in Nederland

In Nederland is de 4G-dekking door de jaren heen flink verbeterd. Momenteel zijn er vier 4G-netwerken in ons land beschikbaar: die van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. KPN loopt voorop als het gaat om 4G-dekking en biedt op vrijwel alle plekken in het land een snelle en stabiele verbinding. De 4G-netwerken van Vodafone en T-Mobile dekken bijna alle gebieden, met uitzondering van een aantal plekken in het noorden en oosten van het land.

Het 4G-netwerk van Tele2 is als laatste opgezet, maar inmiddels heeft ook deze provider een bijna volledige dekking in Nederland. In sommige uithoeken van het land is de dekking nog niet helemaal aanwezig. In de grote steden en bekende gebieden is de 4G-verbinding wel goed. Voordeel is wel dat een 4G-abonnement bij Tele2 goedkoper is dan bij andere concurrenten.

Belangrijk om te weten is dat T-Mobile onlangs de Nederlandse tak van Tele2 heeft overgenomen. De twee bedrijven blijven voorlopig nog los van elkaar functioneren, en fuseren de komende jaren geleidelijk. Op den duur kunnen klanten van deze providers daarom profiteren van de dekking van beide providers. Dit is met name voor Tele2-klanten een leuke meevaller.

Kleine providers op KPN-netwerk

Kleinere providers als Telfort en Youfone gebruiken beide het 4G-netwerk van KPN. Klanten van deze provider hebben dus ook de beschikking over een landelijk dekkend 4G-netwerk. Overigens betaal je bij virtuele providers als consument doorgaans een meerprijs voor toegang tot 4G. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de maximale snelheid is die ze aanbieden.

Ondanks dat ze gebruikmaken van het KPN-netwerk, verschillen deze snelheden vaak per provider. Door een lagere snelheid te bieden, kunnen ze de prijs van een internetbundel namelijk laag houden. Dit is alleen niet fijn als je zonder lange laadtijden Netflix-series of kattenfilmpjes op YouTube wil bekijken. Heb je zo’n snelle internetverbinding niet nodig of maar je überhaupt geen gebruik van mobiel internet, dan hoef je daarvoor niet extra te betalen.

Meer weten over de actuele 4G-dekking in Nederland? Kijk dan hier. Kijk ook in onze sim only-vergelijker om te checken welk sim only-abonnement met 4G het beste bij jou past.