KPN, Vodafone en T-Mobile hebben hun contract met de overheid voor het in de lucht houden van 3G verlengd. De huidige licentie verloopt op 1 januari 2017.

Nederlandse 3G-netwerk blijft in de lucht

Met de verlenging zijn tientallen miljoen euro’s gemoeid. De providers hebben het contract met de overheid voor vier jaar, tot 2021, verlengd. Dat blijkt uit een publicatie van het Agentschap Telecom. De licentie die is afgegeven geldt voor de 2,1GHz-band, de frequentie die door providers gebruikt moet worden voor het Nederlandse 3G-netwerk.

Na 2021 vervalt de licentie, of de providers dan opnieuw zullen verlengen is nog niet duidelijk. Zo liet KPN in 2013 al weten dat het overweegt 3G uit te gaan zetten, maar liet T-Mobile aan Tweakers nog weten dat het haar 3G-netwerk zal blijven ondersteunen.

Op dit moment beheren KPN, Vodafone en T-Mobile de Nederlandse mobiele netwerken. Alle andere providers in ons land maken gebruik van hun netwerk. Hoewel steeds meer providers een 4G-verbinding faciliteren, maken nog veel Nederlanders gebruik van het 3G-netwerk omdat hun abonnement of (verouderde) toestel nog geen 4G toestaat.

Op zoek naar een nieuw abonnement met 3G óf 4G? Check dan ons overzicht met actuele sim only aanbiedingen.